Vakaras

Vakaras

2014 m. rugsėjo 9 d., antradienis

Šaltojo karo karikatūrų turnyro atspindžiai


Vilniuje, Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje veikia

Šaltojo karo politinių karikatūrų ir propagandos paroda
Kūjis, pjautuvas ir pieštukas

 Ekspozicijoje - politinės satyros plakatai, originalūs karikatūristų darbai, satyrinių piešinių albumai, 1956 metų, satyros žurnalo „Krokodil“ komplektas. Parodos rengėjas, karikatūristas Rytis Daukantas, išsamioje anotacijoje plėtoja šio įdomaus sumanymo idėją,  pristato "šaltąjį" laikmetį, karikatūrų autorius. Čia galima rasti parodos autoriaus straipsnį -
http://alkas.lt/2014/08/26/atidaryta-saltojo-karo-karikaturu-paroda-kujis-pjautuvas-ir-piestukas/

 R.Daukanto idėja pateikti vilniečiams anuomet priešiškų politinių stovyklų autorių darbus vienoje ekspozicijoje, padiktavo mano įspūdžių apie parodą, antraštę -

Šaltojo karo karikatūrų turnyro atspindžiai

Šis turnyras pasaulio spaudos puslapiuose vyko gal keturiasdešimt metų. Buvo sukurta dešimtys tūkstančių karikatūrų, satyrinių plakatų, agitacinių lapelių. Vieni laikraščių ir žurnalų skaitytojai dažniau matydavo Čerčilį su cigaru dantyse ir vis pakliūvantį į nepatogias situacijas, kiti - pypkės nepaleidžiantį Staliną, nuolat kam nors grasinantį tai šautuvu, tai lazda.
Aptariamoje ekspozicijoje - tik mikroskopinė šios kūrybos ir spaudos leidinių dalis.
Tačiau palyginti nedidelėje parodoje, atidus žiūrovas ras beveik visas pagrindines sovietinės karikatūros „kovos už taiką“ temas ir herojus: kapitalistus, militaristus, propagandistus, rasistus. Tik keista, kad tie, itin neigiami politinių karikatūrų herojai, socialistinio realizmo autorių darbuose dažnai atrodo kaip linksmi vyrukai, iš sovietinio multfilmo „Bremeno muzikantai“.
Vakariečių karikatūristų darbų parodoje mažiau, tačiau jų karikatūros įtaigesnės, rodos atskleidžia nuoširdžią autoriaus poziciją, tikrą rūpestį, kas darosi sovietinės armijos okupuojamuose kraštuose.
Taigi - praėjusio šaltojo karo karikatūrų turnyro nugalėtojai - vakariečiai, o rytų atstovams - prizas už ekspresiją.
K.K.Šiaulytis
2014 09 09







Ekspozicijos fragmentai. Foto K.K.Š.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą