Vakaras

Vakaras

2020 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Sodelio istorijos. Kėkštų dvaras


K.K.Šiaulytis. Kėkštas žabauja.  2020

K.K.Šiaulytis 

Sodelio istorijos.

 Kėkštų dvaras

  2020-ųjų pavasaris buvo kitoks – patyrėme pandeminio karantino stresą. Didžiuma vilniečių gyveno nuotoliniu būdu – pasaulį stebėjo ekranų languose. Informaciniai kanalai plukdė žinią: “kadangi  viešose erdvėse ženkliai sumažėjo žmonių, mieste aktyvesni tapo ateiviai – laukiniai žvėrys ir paukščiai”. Tai pastebėjau ir aš: mūsų sodelyje, Justiniškių priegatvyje, paukščių sugrįžtuvių metu šiemet pasirodė net trys miškų gyventojai – liepsnelė, kikilis ir karetaitė. Deja, keletą dienų pasisukinėję dingo – ištyrė, kad čia dar per maža slaptumo. Bet kiti sparnasnapiai, jau gal dešimtmetį Justiniškėse laigantys kėkštai, sugalvojo sodelyje savo dvarą įsteigti. Vieną gegužės rytą ėmė palangėse šeimininkauti – vos sužaliavusiame alyvų krūme straksi, tupinėja, snapais šakeles lanksto, laužo – žabauja. Sumečiau – renka medžiagą lizdui! Netrukus paaiškėjo, kad būstas renčiamas tiksliai ten, kaip vikipedijoje nurodyta, čia pat augančios jaunos eglės viršūnėje. Bet kėkštų įkurtuves užfiksavo ir nuolat Taikos gatvėje patruliuojanti varna. Iš kažkur atlapatojusi stropioji budėtoja tiesiog įkrito eglėn – keliais kaplio grybšniais kėkštų sąnašas išdraskė. Suskubę naujakuriai mėgino tvarkdarę pešioti, ši – tik į gretimą beržą persimetė. Kėkštai, pasiryžę apginti lizdo likučius, irgi ten nutūpė. Pusvalandį vyko tylios derybos, tik vėjas trijulės plunksnas kedeno. Varna matyt įtikino, kad čia nuo seno jos valdos, taigi, nauji kaimynai nepageidaujami!

 Kėkštai, gal surado Justiniškėse kitą eglę, nes mūsų sodelyje lankėsi visą vasarą – karštą dieną atsigerti ir šiaip, nuotykių ieškodami. Dabar, žiemą, jie atskrenda į slyvoje kabančią paukščių lesyklą, kelias minutes supasi, snapu graibo saulėgrąžas, bet, lyg prisiminę neatidėliotinus darbus, strykteli ant gretimos šakos, nuo jos atsispyrę – lekia kitur naujienų rinkti.

 

P.S.

Apie tekste panaudotą naujadarą “sparnasnapiai”.

Sparnus turi ne tik paukščiai, bet ir vabzdžiai, lėktuvai, automobiliai, angelai. Tad, ieškant sinonimo žodžiui paukštis, tiksliau būtų vartoti ne “sparnuotis”, bet mano pasiūlytą – sparnasnapis.

K.K.Šiaulytis. Kėkštas alyvų krūme. 2020

K.K.Šiaulytis. Eglės viršūnė. 2020

K.K.Šiaulytis. Kėkštas. 2020

K.K.Šiaulytis. Varnna ir kėkštas. 2020

K.K.Šiaulytis. Derybos. 2020

K.K.Šiaulytis. Kėkštai po konflikto su varna. 2020

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą