Vakaras

Vakaras

2023 m. rugpjūčio 4 d., penktadienis

GIMTINĖS SPALVOS – NEMATYTI MOTYVAI. Dailininko pasivaikščiojimai po Vilnių, pasižvalgymai Lietuvoje

K. K. Šiaulytis. Elektrifikacija prie Šatrijos kalno.
 2023. Akvarelinė humorografija. 24 x 32

Dailininko pasivaikščiojimai po Vilnių,

 pasižvalgymai Lietuvoje 

Kęstutis K. Šiaulytis 

GIMTINĖS SPALVOS –

 NEMATYTI MOTYVAI 

 Kam yra tekę ilgėliau pabūti po lietuvišku beržu, pastebėjo-išgirdo: jo lapai vėjyje šnara tarsi banke automatu skaičiuojamos eurų kupiūros. Kam yra tekę žirglioti per ką tik traktoriaus plūgais suartą lauką, prisimena savijautą – klampoji, lyg  dalyvautum TV politkultūrinėje diskusijų laidoje: toli nenukeliausi, kol kokio kito traktoriaus akėčios neaplygins arimo... Bet, smagu gyventi šalyje, kur, nūnai, tiek daug pridygo šakotų laisvamanių (plačiąja to žodžio prasme) – jautiesi, tarsi žvalgytumeis po Justino Marcinkevičiaus poemėlės „Grybų karas“ miško laukymę: ... „O paliepė vyrą giria: – Taip, teisingai, Mano vyre! Mes kariaujam už teisybę. Marš į mūšį Mano grybe!“...

 Šiandien, kai suvešėjo mūsų poreikiai – šilko skaros nebeužtenka: stiklo vitrinos gundo vardiniais pasaulinio garso dizainerių aksesuarais, o ir kitos gėrybės pasiekiamos tik nartingai atviepus lūpą. Tegul niekas netrukdo marinuotis madinguose trenduose!

 Kai laisvais vasardieniais į Palangą ir atgal judi magistralinių didkelių kamščiuose, glaustaisi pajūrio gulykloje tarsi troleibuso silkbačkėje, atrodo, kad nė nebuvai išvarytas iš mielo kasdienybės rutinos rojaus. Žiniasklaida mandagiai primena: esi saugus, nes, tik nulipus nuo asfalto gresia erkių atakos. Palikite piliakalnių legendas, ežerų sietuvas, šulinių svirtis romantikams svyruokliams: tegul jie sau skainioja palaukėse gervuoges kartu su gervėmis, gėrisi keturlape vilkauoge kartu su vilkais,  o juodąja varnauoge – su varnomis ir šarkomis. Šiuolaikiniam herojui ateities horizontai veriasi elektroninėse dimensijose, nuotykiai vilioja skaitmeninėje terpėje, o gyvenimo tortus puošia visai kitos uogos!


K. K. Šiaulytis. Sartų ežero laumžirgis.
 2023. Humorografija

K. K. Šiaulytis. Malūno tvenkinio šamas. 
2023. Akvarelinė humorografija. 24 x 32

K. K. Šiaulytis. Vasaros kavinėje. 2023. Humorografija

K. K. Šiaulytis. Grybų dienos 2023. Humorografija.


Laikraštis "LIETUVOS AIDAS" Nr. 29, 
 publikuoja pašnekų esė ir humorografijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą