Vakaras

Vakaras

2020 m. rugsėjo 4 d., penktadienis

Ežerų miražai

K.K.Šiaulytis. Žvelgiantys į ežerą.
  Vakaras prie Bernardinų-Lukos ežero. Trakai. 2020. Akvarelė, škicas. 24x32

Kazys Kęstutis Šiaulytis

Dailininko pasivaikščiojimai po Vilnių, 

pasižvalgymai Lietuvoje

 Ežerų miražai

 

 Ežeras – ešerio sapnas, ežeras – debesies aitvaras, ežeras – nakties gelmė, ežeras - vėjo brolis.

Bet visi ežerai – mūsų lūkesčių taurės.

 Lyg Plejadų-Sietyno žvaigždžių tūkstantinis spiečius pabirę ežerai Lietuvoje. Vienam pakrašty žėri Lūkstas, Plateliai, Rėkyva, kitam – Drūkšiai, Dysnai, Alaušas, Kretuonas, pietinėje padangėje – Žuvintas su drauginga trijule: Dusia, Meteliu, Obelija. O kur dar garsieji Veisiejų, Trakų, Molėtų, Ignalinos šviesuliai, Sartų, Asvejos, Tauragno spindinčios gijos! Ne visi sužymėti mano žemėlapyje, bet smalsusis Mėnulis savo didžia akimi aplanko ir mažiausius – Kapstatą prie Endriejavo, Barsukyną Kurtuvėnų kaimynystėje, Utenos Vyžuonaitį ir Dauniškį, Sudervės Vilnoją, Vilniaus Salotę, Gineitiškį kaip ir pušynuose pasislėpusius Tapelį, Juodį, Bildžių. Pastarasis prisibeldė į šį mano sąrašą, bet kitus šimtus vardų – tepaminės jų gerbėjai! Kiekvienas Lietuvos ežeras ežerėlis turi savo „sekėjus“: mauduolius, žvejus, svajotojus. Vieni, tik karts nuo karto lankomės prie jų, kiti, laimingesnieji, savo miestų, miestelių, sodybų atspindžius žaliuose vandenų veidrodžiuose mato kasdien. Bet yra dar ir tokių, kurie be ežero sapnų nei vieno pogulio neturi. Tie, ežero burtų ir auksašonių linų apkerėti, kur buvę nebuvę jau valtyje supasi ar nuo kranto meškerę mirko. Kiek daug jie galėtų apie rytmečio rūkus, vakaro miglas, karšio pusryčius, karoso vakarienes papasakoti! Tik lydekų viliojimo paslapčių – neišgausi.

 Turime dar vieną plačią gentį – žygeivius, keliautojus, kuriuos ežerų dausos reginių virsmais vilioja. Jų tarpe nemaža literatų: poetų, rašytojų, žurnalistų, bei ir šiaip išminčių, kurie  nestokoja žodžių save išreikšti, tad ežerų, kaipgi girių legendos gausiai prabilę ir spausdintomis eilutėmis. Aš vis prisimenu Leonardo Grudzinsko tekstus –  skaitai, atrodo kartu su juo bruknės uogą ragauji.

  Bet ar visai, visai pradingsta nežinion, neužrašyta, išmaniuoju telefonu neužfiksuota gamtos patirtis? Ne, jei pradingtų – svetimi mums būtų ir poetų atradimai, ir dailininkų įžvalgos. Manau, kiekvienas jaučiantis gamtą tiesiog semia akimis reginių akvareles, kuria jas be jokio materijos trupinio, saugo savo atminties muziejuose.

 Mano kelionių gamtinės akvarelės popierinės – vandens jose senai jau nė lašo, bet kartais atrodo kad jos dar šlapios, ką tik upelio ar ežero rasa nulietos. Dailė, sakoma, iliuzijų menas, tačiau matyt – ne visai taip. Pasaulis mums ir materialus, racionalus ir kartu kuriamas jausmu, menamas, saugomas savyje kaip nuostabi, akvarelinė idėja. Kažkaip panašiai ir ežerų miražai randasi, tveriasi,  sugula popieriuje arba mūsų atminties gelmėse.

K.K.Šiaulytis.  Veisiejai. Pavasaris prie Ančios ežero.
2005. Akvarelė. 29,7x42

K.K.Šiaulytis. Kapstato ežeras žvelgiant nuo kalno. Endriejavas 
2004. Akvarelė, škicas. 24x32

K.K.Šiaulytis.   Sartų ežero pakrantė. Dusetos.
2007. Akvarelė. 29,7x42

K.K.Šiaulytis.   Properša į Kretuonykštį. 
2010. Akvarelė. 42x29,7

K.K.Šiaulytis.  Adelės ir Švento ežerų santaka
2010. Akvarelė. 29,7x42

K.K.Šiaulytis.  Miškinio pakrantė. Švenčionys
2010. Akvarelė. 29,7x42

Esė "Ežerų miražai" ir akvarelės publikuojami laikraštyje

 "Lietuvos aidas" ir jo internetinėje svetainėje.

http://www.aidas.lt/lt/kultura-menas/article/24244-09-04-ezeru-mirazai-dailininko-pasivaiksciojimai-po-vilniu-pasizvalgymai-lietuvoje?fbclid=IwAR12rNeLCtbrDS5Kwq4xUGlv38XIsNKZf2ZKDw2R1DdHzbqrEY_nrL_sgXA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą