Vakaras

Vakaras

2023 m. rugsėjo 1 d., penktadienis

GLOBALAUS KREPŠINIO STATISTIKA IR GEOGRAFIJA. Spaudos dailininko dienoraštis

K. K. Šiaulytis. Krepšinis Australijoje.
 2019. Humorografija

Spaudos dailininko dienoraštis

Kęstutis K. Šiaulytis

GLOBALAUS KREPŠINIO

 STATISTIKA IR GEOGRAFIJA

 Kai vartysite šį laikraščio numerį, žvalgysitės po margą 16 puslapį – gal jau bus išsipildžiusi Lietuvos krepšinio sirgalių viltis – įveikta Graikijos rinktinė!? Tačiau šiandien, ketvirtadienį, kai iki tų lemiamų rungtynių liko 24 valandos, mes, į Filipinus neišvykę šios sporto šakos specialistai (tokių yra apie 200 tūkstančių), lesiojame informaciją internete apie būsimus varžovus. FIBA pasistengė – apie 32 Pasaulio čempionate dalyvaujančias komandas, jų žaidėjus, gali sužinoti beveik viską. Štai  Graikijos komandos vidurio puolėjas Georgios Papagiannis yra 218 cm ūgio, jam – 26 metai, sveria 125 kg! Išsamiose, dailiai nubraižytose lentelėse pateikta kiek krepšininkas įmeta dvitaškių, tritaškių, kiek išprovokuoja baudų ir dar daugybė kitų skaičių, procentų, rezultatų. Vieni specialistai skaičiuoja koks visas būsimos priešininko komandos ūgis – tereikia susumuoti visų krepšininkų centimetrus (Graikijos komanda viršija 24 metrus), kitiems atrodo, kad lemia ne tik centimetrai, bet ir kilogramai – lygina bendrakomandines tonas. Žinia, gal tai turėtų įtakos virvės traukimo varžybose, bet krepšinyje, būna, koks lengvasvoris vijurkas paskutinę akimirką nulemia rungtynių baigtį…

 Dar kitur minčių takelis pasuka skaitant šalių, dalyvaujančių šiame pasauliniame FIBA turnyre pavadinimus: Dramblio Kaulo Krantas, Angola, Egiptas, Libanas, Puerto Rikas, Žaliojo Kyšulio respublika… Pastarąjį salyną, kurio tikresnis vardas – Cabo Verde, gerai žinojo Fernandas Magelanas (1480 – 1521). Jis, kelionės aplink Žemės rutulį pradžioje lankėsi čia, o jo bendražygiai, stabtelėjo grįždami namo po didžiojo nuotykio, bet jau be savo kapitono. F. Magelanas žuvo mūšyje prie mažos Filipinų salos Maktano. Toje nedidelėje koralinėje saloje, jei neapsirinka žinynai, šiandien gyvena pusė milijono filipiniečių, po 6615 viename kvadratiniame kilometre! Priminsiu, Lietuvoje tokiame plote – tik 43.

 Manau, Magelanui, Kolumbui prilygsta ir vienas Kanados kūno kultūros mokytojas – Džeimsas Neismitas (1861 – 1939). Tai jis, 1891 metais sugalvojo naują sporto šaką – kamuolio mėtymą į krepšį. Neismito “basket ball’u” įvardintas sportas, nors ir be burių, bet su savo komandų kapitonais, smagiai suka ratus aplink pasaulį!


K. K. Šiaulytis. Kanadietiškos krepšinio 
varžybos. 2019. Humorografija

K. K. Šiaulytis. Meksikos sirgaliai
 irgi nepasiduoda. 2023. Humorografija

K. K. Šiaulytis. Firminis Juodkalnijos krepšininkų
 metimas “Montenegro”. 2023. Humorografija

K. K. Šiaulytis. Lietuvos krepšinio sirgalius 
grybauja. 2023. Humorografija. 

Laikraštis "LIETUVOS AIDAS" 2023 Nr, 33, 16 psl.


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą