Vakaras

Vakaras

2024 m. rugsėjo 24 d., antradienis

SMALSIOJO PROTO ŠVENTĖ

K. K. Šiaulytis. Festivalio atidarymo 
koncerte “Du pasauliai” muzikavo žymūs
 džiazo atlikėjai – 
Vytautas Labutis ir Andrius Balachovičius

Kęstutis K. Šiaulytis

Spaudos dailininko dienoraštis

SMALSIOJO PROTO ŠVENTĖ

 Kažkur, kažkada, gal laikraštyje „Wiadomosci Brukowe“, (apie jį rašiau praeitame „LIETUVOS AIDO“ numeryje), buvo skelbtas straipsnis apie mokslininkų fiksuotas homo sapiens atstovų protų rūšis. Pasirodo, be labiausiai mūsuose paplitusio tingiojo, tyrėjai dar rado hedonistinio, mieguisto, anarchistinio, avangardinio ir kt. civilizuotų protų savininkus. „Kiečiausia“ grupė yra smalsieji – tai tie, kurie neužmiega nesužinoję visų dienos naujienų, nesvarbu, jos buvo viešai skelbtos ar ant šarkos uodegos perneštos. Šie individai ne tik žingeidūs, atidūs stebeilos, bet ir geba greitai visur susigaudyti, vertina subtilų humorą. Tokių piliečių anšlagą mačiau rugsėjo 21-mąją, Vilniaus rotušėje, muzikinio spektaklio „Dingusio Vilniaus Lakštingalos“ festivalinėje premjeroje. Į šį teatro „Arbatvakariai“ pastatymą miestelėnai veržėsi net su nuosavomis sulankstomomis kėdėmis – mat visi rotušės krėslai, kaip ir suoliukai, kušetės, jau buvo prieš savaitę apsukresniųjų rezervuoti. Spektaklio eigoje žiūrovai nuolat plojo, kvatojo, linksmai šūksniavo – gal juos „užvedė“ pirmasis į sceną įsiveržęs aktorius Kristijonas Siparis, atlikęs apsukriojo žydo „Faktoriaus“ vaidmenį? Prieš mūsų akis klojosi XIX amžiaus pradžios Vilniaus teatrinio gyvenimo peripetijos. Aktorė ir spektaklio režisierė Eglė Tulevičiūtė, karūnuota prabangia daržovėmis papuošta skrybėle, tapo garsia XIX amžiaus Vilniaus primadona – Mariana Korvel-Moravska, pianistė Eglė Perkumaitė muzikavo Salieri įvaizdyje, solistė Natalija Katilienė atliko pasaulinio garso dainininkės, Jozefo Franko žmonos Kristinos Gerhardi koncertinius veikalus. Vodevilio „šarmui“ savęs netausojo ir aktoriai Saulius Sipaitis, Nerijus Račkaitis. Keturi šimtai žiūrovų – smalsiojo proto atstovų, pasijautę užmirštojo Vilniaus salonų pobūvių dalyviais, kartu su aktoriais nardė praeities įvykių sūkuriuose, linksmai reaguodami ir į šios dienos aktualijų satyrines užuominas.

 Tokia teatrališkai menine dvasia vyko visas Vilniaus Grindinio Festivalis, trukęs tris rugsėjo savaitgalio dienas (20-22). Net nuo Aušros vartų per senamiestį keliavo garsių gidžių duetas – Liuda Matonienė ir Miglė Mikulėnaitė, kartu su aktoriumi Vidmantu Fijalkausku Smalsiesiems atskleidė Adomo Mickevičiaus Vilnių. Vilniaus Literatūros miesto pasiūlytuose renginiuose irgi bastėmės bromų ir užeigų labirintais, dalyvavome išmanančiųjų diskusijoje apie mums parūpusius Šubravcus, klausėmės griausmabalsio profesoriaus Alfredo Bumblausko oracijos.

 Festivalio valdymo pultas veikė Šlapelių name-muziejuje, jo direktorė Jolanta Paškevičienė kviečia ir dabar čia apsilankyti, muziejaus galerijoje veikia Linos Krasnovaitės-Siparienės paroda – perlų detektyvas, o tos saliukės pogrindyje – Rūtos Eidukaitytės, Loretos Zdanavičienės ir Ričardo Zdanavičiaus irgi intriguojanti (vilnijanti), tapybos paroda.

K. K. Šiaulytis. Aktorė Eglė Tulevičiūtė
 ir solistė Natalija Katilienė 
muzikiniame spektaklyje
 “Dingusio Vilniaus Lakštingalos”

K. K. Šiaulytis. Sekmadienio pavakarė
 Sirvydo skvere, po Šlapelių muziejaus langais

K. K. Šiaulytis. Profesorius Alfredas Bumblauskas
 dalinasi žiniomis apie Vilniaus kates

K. K. Šiaulytis. Vilniaus Kazė
 – aktorė Virginija Kuklytė, nemokamai
 pardavinėja grindinio nuogirdas 
Pilies gatvės scenoje

K. K. Šiaulytis. Vilniaus istorijos žinovas 
Kazimiež Karpič ­– Šubravcų humoro fanas

K. K. Šiaulytis. Uždarymo koncerte
 aidėjo Antano Šabaniausko (1903-1987), 
Pilies gatvės senbuvio, kadaise atliktos dainos

Pašnekų esė ir iliustracijos, humorografija
  spausdinami
 laikraštyje "LIETUVOS AIDAS" 2024 Nr. 37.
Publikaciją rasite ir "LA" internetinėje svetainėje -

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą